Vitamin yang Perlu dan Vitamin yang TIDAK BOLEH diambil oleh Ibu Mengandung

Memang vitamin hakikatnya adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan untuk mengisi ruang-ruang kosong yang tidak dapat dipenuhi dari diet pemakanan harian. Namun bagi ibu mengandung hanya ada beberapa vitamin yang disarankan diambil semasa mengandung demi memastikan bayi dalam kandungan membesar dengan sihat dan cukup zat


Vitamin yang perlu

Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah protien, multivitamin yang lengkap dengan zat besi, vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid, Vitamin C, Kalsium dan Omega.

Fungsi Vitamin 

Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

  • Protein - untuk bina sel. Sel terbina dari protein. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.
  • Multivitamin dengan zat besi - demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.
  • B complex - penting untuk pembinaan sel darah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.
  • Vitamin C - pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.
  • Kalsium - pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.
  • Omega - membantu pembentukan sel otak.

  • Namun ada beberapa vitamin Shaklee yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch kecuali atas saranan doktor sendiri.
  • Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung
  • Sebelum anda membeli apa jua vitamin, pastikan konsultasi diberikan agar pengambilan vitamin memberi kesan kesihatan yang optimum. 
credit

Lebih banyak perkongsian info2 menarik di FB Page: We.LOVE.Healthy.Lifestyle
JOM LIKE!! *klik gambar di bawah


Tips: Perkara yg Perlu Dielakkan untuk Berjaya Dalam Penyusuan

Tidak dinafikan saya sendiri pernah melalui saat2 pengurangan penghasilah susu badan. Sabar lah wahai hati. Jangan kita mudah melatah atau menyimpulkan keputusan bahawa sudah sampai masanya bayi perlu diberikan susu formula. Semudah itu kita berputus asa? Adakan kita sedar titisan susu kita sgt diperlukan oleh tubuh badan sikecil kita utk membesar dgn sempurna? Muhasabah diri di mana silapnya tindakan seharian kita yg menjadi penyumbang kepada kemeruduman proses penghasilan susu badan.
Saya ingin berkongsi beberapa tips mengenai perkara yg perlu dielakkan untuk berjaya dalam penyusuan si manja.
gmbr hiasan

Tidak mengepam atas alasan Breast tidak bengkak

Breast hanya akan cepat bengkak apabila pengambilan makanan yang tinggi kandungan protien seperti ESP dan alfalfa. Sesi mengepam yang konsisten akan membantu memberi signal kepada otak bahawa badan perlu menghasilkan lebih banyak susu kerana sentiasa ada permintaan. Ramai ibu2 yang baru dalam penyusuan susuibu masih kurang faham bagaimana susuibu dihasilkan. Rata2 yang menjawab mengapa tidak mencuba beri susu badan...alasannya susu tiada. Susuibu akan terhasil bila ada signal melalui hisapan terus (direct feeding) atau perahan (mengepam) yang berterusan. Breast tidak bengkak adalah kerana pemakanan si ibu yang tidak seimbang. Pemakanan yang tinggi kandungan protein membantu susu cepat terhasil dan breast akan cepat bengkak. Ini kerana kandungan utama dalam susuibu adalah protein. Protien sangat perlu untuk pertumbuhan dan pembesaran anak. Jika tak percaya cuba makan telur dengan banyak atau menu yang tinggi protien seperti ayam dan daging. Namun kelemahan yang bakal kita tanggung ialah lemak dari sumber makanan itu boleh menyumbangkan kepada masalah kegemukkan dan kolestrol apabila diambil dalam jumlah yang banyak. Sebab kekangan inilah saya memilih mengambil supplement seperti ESP dan alfalfa as a milk booster.
gambar hiasan


Pengambilan minuman bergas dan ber ais

Secara perlahan2 amalan ini akan mengganggu penghasilan susuibu. Walaupun mungkin tidak berlaku kepada semua ibu namun yang pasti amalan ini akan menyebabkan si ibu mudah mendapat sakit urat disebabkan pengambilan ini yang berterusan.
Kita semua sedia maklum bahawa minuman berkabornat mengandungi gula yang tinggi, maka kalori dari itu juga tinggi. Untuk seketika ianya mungkin bagus untuk membuatkan si ibu rasa banyak susu yang terhasil namun minuman berkabornat tidak bagus diambil untuk jangka panjang. Ini kerana kandungan gas itu boleh mengganggu sistem penghadaman dan usus kita. Bila si ibu sakit maka pastinya penghasilan susuibu itu sendiri akan terganggu.
Bagaimana pula dengan pengambilan ais? Bagaimana ia dikaitkan dengan penyusuan? Pengambilan ais akan menyebabakan urat2 dlm tubuh badan akan mengecut maka pengaliran susu akan terganggu. Tidak kurang juga  ramai ibu2 yang selalu mengadu sengal kaki atau sakit2 badan.
Sebab tu kita disarankan minum air suam atau air panas, urat akan mengembang secara langsung pengaliran darah akan lebih lancar. Air berais akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. Ia akan melambatkan proses pencernaan kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat berbagai penyakit. 

gambar hiasan

Pengambilan minuman berkafien

Kafein menggangu kelancaran saraf dalam jangka panjang. Walaupun ada yang membuat kenyataan, buah kopi mengandungi antioksida yang tinggi...namun kita tidak makan buah kopi ratah begitu sahaja...ianya diproses dan telah kita maklum kopi itu mengandungi kafein yang lebih tinggi berbanding teh. Tiada kopi tanpa kafein samalah keadaannya dengan tiada susu tanpa lemak. Sebab itu statement yang biasa kita jumpa ialah kopi rendah kafien atau susu rendah lemak.
Tahukah kalian kafien boleh memusnahkan vitamin B dan C yang sedia ada dalam badan kita? Sebab itu ibu2 yang suka minum kopi tak kiralah kononnya rendah kafien tetapi inilah puncanya ibu itu cepat letih dan senang sakit. Sebab vitamin B dan C yang sedia ada termusnah akibat kafien tadi. Memang banyak faktor lain yang memusnahkan vitamin B dan C sebagai contoh bila kita terlalu terdedah dengan matahari, namun ianya boleh dikurangkan dengan pengambilan payung atau pemakaian topi. Tetapi kemusnahan vitamin ini melalui kafien dapat dikurangkan dengan pengambilan minuman kopi itu sendiri. Ada pihak yang claim kopi sangat bagus untuk tenaga, ya tapi untuk jangkamasa sekejap sahaja dan ianya adalah silent killer untuk jangka panjang. Lagi banyak kopi yang kita minum maka lagi tinggi risiko untuk sakit sendi , urat , cepat letih dan boleh menggangu emosi apabila badan kita terlalu kurang vitamin B.

Bagi ibu yang menyusu Vitamin B sangat membantu agar lebih bertenaga dan mempunyai mood yang baik , hati yang tenang dan gembira.


Pengambilan supplement khas untuk diet

Apabila si ibu mengambil supplement untuk diet seperti menjadikan minum berfiber menggantikan makanan sarapan pagi maka secara langsung si ibu telah mengurangkan zat asli dalam badannya. Walaupun jaminan selamat namun yang paling perlu kita fahami ialah, susuibu itu sangat kaya dengan nutrisi melalui pengambilan makanan si ibu. Maka apabila makanan yang sepatutnya dimakan itu digantikan segalanya dengan pengambilan suplement semata2 maka khasiat sebenar akan berkurang dan secara langsung memberi kesan kepada penghasilan susuibu pada masa akan datang. Supplement sepatutnya diambil hanya untuk mengisi ruang kekosongan zat dalam badan dan BUKAN menggantikan pengambilan makanan  harian yang sebenar. Bagi ibu2 yang mengamalkan supplement diet pasti dapat melihat hasil perahan susuibu cair berbanding dengan mereka yang mengambil supplement sebagai tambahan kepada makanan harian mereka yang mendapat hasil susuibu sangat pekat dan lebih enak, pastinya!
Selain itu, dikhuatiri kandungan dalam pemakanan diet itu boleh mengganggu sistem usus anak. Sebab apa yang ibu makan akan disalurkan kepada anak melalui susuibu. 

Add caption
Merungut setiap masa

Jangan sesekali merungut atau rasa kecewa dengan hasil perahan tetapi sebaliknya sentiasa bersyukur agar Allah menambahkan nikmat seperti janjiNya iaitu Allah akan menambahkan nikmat kepada sesiapa sahaja yang bersyukur.
Allah sentiasa menyayangi ibu2 yang menyusukan anaknya kerana dah itu yang disarankan...maka sesiapa yang beramal baik pasti mendapat perhatian Allah. Susu berkurang adalah salah satu tanda si ibu kurang berdamping denganNya. Lumrah manusia akan mencari Tuhan apabila dalam kesusahan. Jika susu selalu banyak , manusia mudah alpa dan lama kelamaan akan lahir sifat riak. Zaman sekarang dah terbalik...si ibu punya banyak masa ber FB tetapi tiada masa untuk duduk mengaji. Kita mengadu dengan manusia melalui FB susu merundum walhal mengadu dengan Allah adalah tempat terbaik kerana dengan izinNya susu itu mengalir, maka dengan izinNya jua susu akan banyak. 

Perkongsian ini bukan untuk ditujukan kepada sesiapa namun ini juga menjadi peringatan kepada diri saya sendiri yg masih jauh lagi tempoh penyusuan utk Alya Busyra.. Semoga kita menjadi manusia yang sentiasa bersyukur agar Dia akan sentiasa menambahkan nikmatNya pada kita. Amin.

Semoga Allah memberi keberkatan ke atas setiap rezeki yang kita gunakan untuk menambahkan penghasilan susuibu. 



Lebih banyak perkongsian info2 menarik di FB Page: We.LOVE.Healthy.Lifestyle
JOM LIKE!! *klik gambar di bawah




Set Berpantang apa Yang bagus untuk FAST RECOVERY & Boost Up Susu Ibu??

Ramai bakal-bakal ibu mula menyedari kebaikan yang diperolehi apabila mengambil set berpantang dari Shaklee. Proses recovery yang cepat juga dapat membantu penghasilan susu dengan lancar. Jadi apakah alternatif yang ibu-ibu ada dalam memilih Set berpantang / Confinement Set? Jom, saya berikan alternatif yang terbaik buat ibu-ibu...Ia tidak lain dan tidak bukan Confinement Set from Shaklee. Apa yang terkandung dalam Confinement Set Shaklee ini?
Set berpantang ini mengandungi 4 jenis vitamin iaitu:
  • Vitalea with iron formula
  • Vitamin C 500mg sustained release.
  • B complex with Folic Acid
  • Zinc

Apakah keperluan dan kepentingan setiap vitamin ini? Saya coretkan secara ringkas demi memudahkan kalian atau bakal ibu khususnya mengetahui dengan lebih lanjut mengenai vitamin ini.

Vitalea with iron formula
Memandangkan ibu2 kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka ibu2 perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih , lesu dan tak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak adalah sangat baik.

B complex
Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan  B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.

Vitamin C 500mg sustained release
Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa. Ia akan melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran.

Zinc
Ianya adalah antara galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita.Zinc penting dan banyak membantu pertumbuhan rambut serta menguatkan kutikel rambut.Ikan haruan antara makanan yang kaya dengan zinc. Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi.


Alfalfa
Ianya boleh diambil di dalam pantang terutama bagi ibu2 yang mempunyai masalah susu lambat dihasilkan. Alfalfa berfungsi mempercepatkan penghasilan susuibu. Namun perlu diingat kerana pengambilan yang berterusan tanpa sesi perahan atau penyusuan secara langsung oleh bayi boleh menyebabkan duktus susu tersumbat dan akan menyebabkan ibu demam teruk. Maka pengambilan alfalfa memerlukan pengambilan air yang sekata dan seimbang serta sesi perahan atau penyusuan secara langsung yang berterusan dan konsisten akan mendapat hasil susu yang diharapkan. insyaALLAH. credit 

Saya kongsikan beberapa testimoni Ibu2 Berpantang dari our fb closed group terhadap kesan pengambilan suplimen Shaklee SET C





Berapakah harga pek mini Set C (40 hari)?  Sila PM saya ^_^ 
*Kos penghantaran PERCUMA (T&C applied)

Kepada sesiapa yang berminat utk mendapatkan Suplemen Kehamilan Shaklee ...boleh refer
 CARA ORDER
 | sila PM di Facebook saya Jad Ajad | sms - 0194608797 | PM di FB Fan Page |
email - 
mamabusyra@gmail.com | Order sekarang untuk nilai berbaloi-baloi pada harga ISTIMEWA!!
*Kami juga menyediakan PEK MINI
(
utk tempoh penggunaan selama 40 hari) + PERCUMA KOS PENGHANTARAN +FREE GIFT 
Berminat?? Segera hubungi saya..
*Disclaimer
 

*Healing Crisis

Kemaskini Cara Membuat Pesanan

Salam kpd pengunjung setia mamabusyra.blogspot.com..

Kami baru shj mengemaskini CARA ORDER bagi menjawab persoalan2 mengenai TERMA & SYARAT urusan dan pembelian di www.mamabusyra.blogspot.com / FB Page We LOVE Healthy Lifestyle

Semoga ianya membantu anda dan memudahkan urusan kita bersama

Boleh klik sini

Harap Maklum..


Keperluan Suplemen dan Vitamins Semasa Hamil


Tatkala disahkan hamil, seorang bakal ibu pastinya akan merujuk dan mencari sumber terbaik bagi memberikan bayi yang bakal dilahirkannya. Salah satu perkara yang menjadi lumrah di kala hamil ialah pengambilan supplement. Namun, terdapat bakal2 ibu yang masih ragu2 dengan pengambilan supplement, meskipun yang diberi oleh klinik/hospital yang dikunjungi tatkala lawatan ante-natal. Ini adalah kerana beberapa tohmahan tentang supplement dan vitamin, misalnya:

“Vitamin semasa mengandung membuatkan anak besar”
“Vitamin semasa mengandung menggemukkan”

Apakah sebenarnya tujuan pengambilan supplement dan vitamin semasa hamil?

Vitamin A
  • Mengelakkan rabun malam
  • Membina sel otak
  • Mengelakkan kelesuan
*Umum mengetahui bahawa Vitamin A boleh menjadi toksik jika diambil berlebihan. Oleh itu vitamin A diambil dalam bentuk multivitamin, dan jika perlu hanya ambil dalam bentuk pro-vitamin A.

Produk Shaklee untuk vitamin A : Vitalea
Produk Shaklee untuk pro-vitamin A : Carotomax


Vitamin B Complex
B Complex sepatutnya mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B termasuklah asid folik. Namun biasanya kita selalu dengar tentang asid folik sahaja. Apakah kepentingan vitamin-vitamin B yang lain?

Vitamin B1 (thiamine)
  • membina jaringan fungsi saraf, otot dan otak.
  • menukarkan glukosa dan protein dalam makanan kepada tenaga
  • mengelakkan diabetes 
Vitamin B2 (riboflavin)
  • menjaga kekuatan myelin iaitu saraf yang menyambungkan maklumat
  • menguatkan fungsi otak
Vitamin B3 (niasin)
  • memberi tenaga, mengelakkan kelesuan
  • mengurangkan perasaan stress dan tertekan
  • memberi ketenangan
Vitamin B5 (pathotenic acid)
  • mengelakkan kekejangan otot
Vitamin B6 (pyriodoxine)
  • membantu mengelakkan komplikasi semasa hamil seperti kelahiran pramatang dan pre-eklampsia
  • memberi tenaga
  • menghilangkan rasa lesu
Vitamin B9 (folic acid)
  • penting dalam sintesis DNA dan pembahagian sel di awal kehamilan
  • mengurangkan risiko spina bifida pada bayi
  • menjaga fungsi saraf
  • mengelakkan kurang darah
Vitamin B12 (cyanocobalamin)
  • mencegah anemia
  • menjaga kesihatan kulit
  • mencegah kelesuan
Produk Shaklee yang mengandungi vitamin B : B Complex 


Vitamin C
  • Membantu menyerap zat besi
  • Membantu dalam sintesis protein
  • Mencegah komplikasi semasa hamil seperti kelahiran yang kurang berat badan, anemia, etc.
  • Mencegah selesema
Produk Shaklee untuk vitamin C : Vita-C 500mg Sustained Released

Vitamin D
  • penting dalam penyerapan kalsium
  • mengelakkan penyakit reput tulang kepada ibu dan anak yang dikandung
  • mengelakkan kekejangan otot
Produk Shaklee dengan vitamin D : Ostematrix – Calcium, Magnesium & Vitamin D 


Vitamin E
  • Menjaga saraf dan otot
  • Mengelakkan keguguran
  • Sebagai antioksidan
Produk Shaklee untuk vitamin E : Vita-E Complex


Vitamin K
  • penting untuk pembekuan darah
  • mengurangkan risiso pendarahan
Produk Shaklee untuk vitamin K : Vitalea



Omega 3
  • Omega 3 Dalam Diet Amat Membantu Perkembangan Janin.
DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutamapada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

Produk Shaklee untuk Omega 3 : Omega Guard

ANDA WANITA HAMIL??

  • RISAU AKAN PEMAKANAN SEHARIAN YG TIDAK SEIMBANG/TIDAK LENGKAP NUTRISI 
  • TERLALU SIBUK
  • STRESS
  • HARI2 MAKAN DKT LUAR (OF KOS KITA X TAHU SEJAUH MANA KUALITI & KEBERSIHAN Y KITA MKN)
  • TAK SEMPAT MSK, TAK SEMPAT NAK KE PASAR UTK BELI SAYUR2 N BUAH2AN YG TERBAIK
  • ALAHAN MENGANDUNG..TAK LALU MNUM SUSU/SOYA/ETC
  • KELETIHAN
  • KEJANG OTOT
  • KULIT MEREKAH
  • ETC

CADANGAN SAYA KEPADA ANDA..AMBIL LAH SUPPLEMEN UTK MENAMPUNG KEKURANGAN NUTRISI AKIBAT SPT ALASAN2 DIA ATS..SAYANGILAH DIRI ANDA & BAYI DLM KANDUNGAN..Kami mnediakan PEK MINI utk tempoh percubaan 30 hari..Terdapat dua Tawaran Pakej Set Kehamilas spt gambar di bwh...Anything sila PM saya..



Kepada sesiapa yang berminat utk mendapatkan Suplemen Kehamilan Shaklee ...boleh isi BORANG PESANAN | sila PM di facebook saya Jad Ajad | sms - 0194608797 | email - mamabusyra@gmail.com | Order sekarang untuk nilai berbaloi-baloi pada harga ISTIMEWA!!
*Kami juga menyediakan PEK MINI utk percubaan selama 30 hari.
Berminat?? Segera hubungi saya..
*Disclaimer






Saya Nak Tambah Berat! Khas Kpd yg Underweight Yer


Nk gemuk? 
Selalu org mintak tips nk kurus jer kan..tak lupa gak untuk kes2 terpencil yg nak tambah berat badan..kali ni nak share tips nk capai berat badan ideal bg yg underwight pulak..
(nk gain weight lah).. Bersumberkn kpd kak cery, customer yang mengamalkan mealshake+bcomplex+vitalea berjaya gain 2kg in a month.. tp yelah, mesti ada caranya kan, ni cadangan pemakanan yang disarankan utk gain weight..

Pagi (Sarapan) :
Makan pagi (terserah, nasi goreng or nasi lemak or ape2..janji mesti ada daging/ayam /telur/ikan)
Minum susu 1 gelas(bancuh 1 sudu Mealshake)
mkn b-complex (1biji).vitalea 1 biji(dgn plain water)

Brunch :
Makan roti, Minum susu 1 gelas

Siang /lunch:
Makan siang yg bergizi seperti biasa-nasi plus lauk ayam/ikan/daging..takyah byk2..

Tea time :
Makan roti, Minum susu 1 gelas(bancuh 1 sudu mealshake)

Makan Malam
(sebaiknya 3-4 jam sebelum tidur..nasi +lauk..sikit2 pun takpe..takyah byk2.janji mkn)..mkn vitalea 1 biji lagi

10 minit sebelum tidur :
Makan roti sekeping.. Minum susu 1 gelas

RULES
exercise sehari 10 minit paling kurang..takyah exercise berat..angkat botol air mineral yg 500mlm tu..isi air dlm tu.. angkat mcm angkatberat...angkat turun..lps tu skipping ke..or ape2 exercise utk bina muscle Jgn mkn junk food dan ikut jadual ni selama sebulan.

Jom kita tengok apa ada dengan Meal Shakes, B-Complex dan Vita-Lea

Meal Shakes - membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein. Rasanya sedap mcm milk shake kat McD.

Vita-Lea - membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.

B-Complex - mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. mengawalatur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

so, kalo nk dpt hasilnya, kene disiplin ye kwn2..yg penting ISTIQAMAH..all da best!!

credit:cikpau


Kepada sesiapa yang berminat utk mendapatkan Suplemen Tambah Berat Shaklee ...boleh isi BORANG PESANAN | sila PM di facebook saya Jad Ajad | sms - 0194608797 | email - mamabusyra@gmail.com | Order sekarang untuk nilai berbaloi-baloi pada harga ISTIMEWA!!
*Kami juga menyediakan PEK MINI utk percubaan selama 30 hari.
Berminat?? Segera hubungi saya..
*Disclaimer

*Healing Crisis

Suplemen Penting Utk Penjagaan Kecantikan Kulit ?

Kulit yang sihat dan cantik menjadi keinginan semua org terutamanya WANITA. Siapa yang tak nak kulit yang putih licin bercahaya tanpa jerawat, tanpa parut, dan tanpa penyakit kulit yang kronik kan?
Kulit yang sihat iaitu tidak terlalu berminyak dan tidak pula terlalu kering. Kalau kulit terlalu berminyak, ia akan mudah tumbuh jerawat. Kalau kulit terlalu kering, ia akan menyebabkan kulit cepat berkedut sebelum tiba masanya.
Sesetengah orang sanggup membelanjakan wang yang banyak hanya untuk mendapatkan rawatan kulit secara luaran. Rawatan luaran sahaja tanpa disertai dengan pemakanan yang berkhasiat untuk kulit, kecantikan kulit tidak akan bertahan lama. Oleh itu, rawatan dalaman dengan cara mengambil makanan yang terbaik untuk kulit yang sihat adalah penting.

PROTEIN

♥ Untuk mendapatkan kulit yang lebih cantik, PROTEIN merupakan vitamin asas yang diperlukan untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan kita secara menyeluruh.
♥ Sekiranya anda memahami fungsi dan kepentingan protein dalam kehidupan, anda pasti tidak akan ragu-ragu untuk melabur wang bagi mendapatkan protein yang terbaik untuk kesihatan dan kecantikan anda.
♥ Sel tubuh kita terbina daripada protein. Namun, pelbagai proses yang dilalui oleh tubuh kita menyebabkan protein termusnah, menjadi tua, rosak dan sebagainya.
♥ Justeru, kita perlukan protein baru untuk mengganti protein yang hilang tadi. Sel kulit berganti setiap 21 hari. Selepas 21 hari, ia akan digantikan dengan sel baru, which is, sekiranya kita memberikan tubuh kita ‘makanan asas’ yang sihat, maka sel yang terhasil itu pastilah sihat juga. (Sebab tu dalam bidang kecantikan, kerap ditekankan proses scrubbing untuk menghasilkan kulit yang cantik. Sebenarnya, apa yang dilakukan ialah membuang sel2 lama yang telah rosak dan mati, dan membenarkan sel2 baru untuk hidup dan bernafas menggantikan sel2 lama tadi).
♥ Protein boleh diperolehi daripada ayam, ikan, daging, kekacang..Namun hakikatnya, pengendalian sumber makanan berunsurkan protein tadi (memasak) pada suhu yang tinggi telah memusnahkan protein yang terkandung di dalamnya. Maka, pengambilan suplemen protein yang berkualiti adalah penting untuk membantu anda mendapat khasiat protein yang optimum.
♥ Di Shaklee, ESP adalah protein. Pengambilan ESP membantu kita mendapat khasiat protein sebenarnya. Sel yang sihat dapat dihasilkan dengan cukup protein. Sel yang sihat membantu penyerapan vitamin dan galian lain dapat dilakukan dengan optimum. Maka kita akan lebih sihat dan merasakan nikmat kesihatan yang sebenar.

VITAMIN C
♥ Selain daripada protein, kulit memerlukan Vitamin C untuk membentuk Kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu.

B-COMPLEX
♥ Vitamin B-Complex menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B-Complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B-Complex diperlukan.

VITAMIN E
♥ Akhir sekali, Vitamin E yang memang diketahui umum adalah vitamin untuk kecantikan kulit, melawan penuaan. Vitamin E bersifat anti-oksidan dalam bentuk fat-soluble (manakala Vitamin C tadi dalam bentuk water-soluble).

Pengambilan set kecantikan di atas dengan tambahan GLA Complex (Shaklee EPO) turut membantu anda mendapatkan kulit yang lebih bersih! (dengan syarat pengambilan vitamin yang konsisten dan minum banyak air kosong) credit: rahsiavitamin

testimoni: Pn Syafiza mengamalkan SET D Basic Skin Care Shaklee + GLA Complex

Vita-E Complex SHAKLEE menjadi bahan perkongsian kebaikan vitamin E dlm majalah SIHAT

MIZZ NINA memilih vitamins Shaklee sbg suplemen harian beliau

SkinCare Booster Package Pilihan Terbaik utk Anda yg Inginkan Penjagaan Kecantikan Kulit Dari Dalaman Melalui Pemakanan Tambahan (Supplement) ...

Kepada sesiapa yang berminat utk mendapatkan Basic SkinCare Set |SkinCare Booster Package Shaklee ...boleh isi BORANG PESANAN | sila PM di facebook saya Jad Ajad | sms - 0194608797 | email - mamabusyra@gmail.com | Order sekarang untuk nilai berbaloi-baloi pada harga ISTIMEWA!!
*Kami juga menyediakan PEK MINI utk percubaan selama 30 hari.
Berminat?? Segera hubungi saya..
*Disclaimer




Tahukah Anda Tentang KOLAGEN..??

Selalu org bercakap mengenai kolagen yg dikaitkan dgn penjagaan kecantikan kulit..Tapi tahukah anda apakah yg dimaksudkan dgn KOLAGEN??


collagen structure : google source

  • Kolagen adalah protein utama pada tisu penghubung dalam mamalia dan merupakan salah satu protein yang panjang di samping struktur fibrous protein yang berbeza daripada protein globul (enzim). Terdapat lebih daripada 25 jenis kolagen wujud dalam badan secara semulajadi.
  • Kolagen memainkan peranannya dalam kesihatan penjagaan kulit, otot, tulang, rawan, urat, rambut, kuku dan gigi. Rantaian kolagen yang kuat yang juga dikenali sebagai fiber kolagen merupakan komponen utama pada matrik ekstraselular yang mengukuhkan tisu serta struktur sel. Kolagen merupakan komponen utama dan fascia, cartilage, ligamen, tendon tulang serta kulit. Dengan adanya lapisan keratin yang lembut, ia membantu dalam menguatkan struktur lapisan kulit di samping elastisiti kulit. Selain itu, kolagen juga membantu dalam menguatkan saluran darah serta memainkan peranannya dalam membentuk tisu tubuh.
  • Secara semulajadi, ia memerangkap kelembapan dan untuk keanjalan kulit.
  • Seringkali kolagen dikaitkan dengan kesihatan kulit manusia. Ia bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal. Kolagen menjadi kurang dengan bertambahnya usia. Kulit menjadi berkedut. Oleh itu, tidak hairanlah sekiranya ramai yang mencari-cari sumber dalam usaha menangani kesan ketara penuaan pada kulit. Selain itu, kolagen diperlukan dalam hal perubatan, turut dijual sebagai suplemen bagi melancarkan pergerakan sendi. Kadang-kadang digunakan dalam merawat dan mengubat kes-kes melecur yang serius. Bagi merawat kes melecur, ia digunakan bagi mencipta ganti kulit palsu.
  • Salah satu fungsi kolagen adalah merawat luka pada kulit. Ia merangsang platelet darah agar cepat membeku dan membentuk selapisan bagi melindungi luka.Ia merangsang platelet darah agar cepat membeku dan membentuk selapisan bagi melindungi luka.Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan
Tahukah anda dari mana sumber kolagen dalam suplemen yang ada di pasaran??
1) Daripada bovine (lembu) – diternak secara tertutup contohnya di Australia dan New Zealand
2) Daripada babi (porcine origin)
3) Daripada haiwan laut – contohnya ikan dan gamat
4) Daripada tumbuhan – contohnya kacang soya
5) Daripada Yak – produk dari China
6) Daripada manusia – plasenta, janin yang digugurkan dan ada cerita dari banduan yang ditembak mati!
Oleh itu, pastikan kolagen yang anda makan/gunakan itu dari sumber yang halal.Pilihan saya SHAKLEE dijamin HALAL.

Vitamin C dan E Untuk Pembentukan Kolagen
Bahan2 semulajadi yang mengandungi vitamin E dan C amat baik untuk kulit.Ia berfungsi didalam pembentukan kolagen.Kolagen menghasilkan protein untuk proses pembaharuan kulit.Vitamin C dan E juga ialah sebagai bahan antioksidan yang melindungi daripada radikal bebas dan melawan oksida yang menyebabkan penuaan.Vitamin C diperolehi melalui buah-buahan seperti lemon,kiwi,jambu,mangga dan betik.Vitamin E pula diperolehi daripada kekacang dan aprikot amnya.. 

KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN
  • memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
  • memelihara kelembapan kulit
  • menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
  • menguatkan otot dan tulang
  • membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
  • memelihara kelenturan sendi
  • mengurangkan keradangan(inflammation)
  • memberi tenaga
  • membantu pola tidur
  • memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf
credit: mamacery & sitik.wordpress

Tahukah Anda kalau suntik vit c, efek buruknya akan menimbulkan endapan kristal dlm tubuh yg mengakibatkan gangguan fungsi ginjal apabila kita kurang minum air mineral.

So..daripada gi inject kolagen or bayar ribu2 inject vitamin C or botox2 tu...marilah kita amalkan pengambilan vitamin natural..

Pilihan vitamins terbaik saya ialah supplemen SHAKLEE...
ALWAYS SAFE....ALWAYS WORK.....ALWAYS GREEN
Kepada sesiapa yang berminat utk mendapatkan Supplemen Shaklee ...boleh isi BORANG PESANAN | sila PM di facebook saya Jad Ajad | sms - 0194608797 | email - mamabusyra@gmail.com | Order sekarang untuk nilai berbaloi-baloi pada harga ISTIMEWA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...