Panduan Penting untuk Proses Penyimpanan Susu Ibu

Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.


Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:
 • Bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A) / Storage bottle
 • Bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware Brands)
 • Breast milk storage liners (zipper storage bag) yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
 • Di dalam suhu bilik (19' hingga 26'C) tahan sehingga 4 jam
 • Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (suhu kurang 4'C) tahan sehingga 12~24 jam
 • Di dalam peti sejuk (suhu kurang 4'C) tahan sehingga 5~7 hari
 • Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18' hingga -20'C) tahan antara 3 hingga 6 bulan. Rujuk di sini untuk info terperinci.

Panduan ASAS Penyimpanan Susu Ibu
 • Bekas penyimpanan susu ibu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan. Boleh guna bottle steam sterilizer untuk mudah dan cepat proses membunuh kuman.
 • Catatkan tarikh perahan dan labelkan pada bekas susu sebelum menyimpannya.
 • Simpan susu dalam kuantiti mencukupi iaitu satu bekas khusus untuk satu sesi penyusuan, contohnya 2~4 oz sahaja setiap bekas.
 • Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan proses pengembangan berlaku apabila susu dibekukan.
 • Susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk.
 • Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (disebabkan kekerapan membuka dan menutup pintu sejuk)
 • Sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar.
 • Jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi untuk digantikan jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk.

warmer (pemanas susu) memudahkan ibu-ibu memastikan suhu susu tidak melebihi 40'C
Info tambahan berikutan soalan-soalan lazim yang sering dibangkitkan
 1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack (yg beku) yang mencukupi dan tahan untuk tempoh perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya mengambil masa 10 minet, pastikan susu perahan KEKAL SEJUK). Sejurus sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (suhu biasa sejuk peti ais) atau di bahagian atas (sejuk beku /freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat/ tempat kerja kerana susu beku lebih sukar diuruskan sebabnya kita perlu memastikan ia dibawa pulang ke rumah dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit.
 2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut TIDAK BOLEH lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bahagian sejuk biasa peti ais) malah perlu dihabiskan (digunakan untuk bayi) dlaam tempoh 24 jam (bermula dari masa ia mencair).
 3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari sahaja. Sekiranya pada hari ke 5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangkan tempoh hayatnya.
 4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.
 5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

Sumber : momschoice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...